Το Stranger Things είναι αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας-τρόμου που δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Ντάφερ. Είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τους Ματ και Ρος Ντάφερ και η εκτελεστική παραγωγή του έγινε από τον Σον Λεβί. Οι πρωταγωνιστές του πρώτου κύκλου είναι οι Φιν Γούλφχαρντ, Νόα Σναπ, Γουινόνα Ράιντερ, Ντέιβιντ Χάρμπορ, Μίλι Μπόμπι Μπράουν, Γκέιτεν Ματαράτσο, Κέιλεμπ ΜακΛάφλιν, Ναταλία Ντάιερ, Τσάρλι Χίτον, Κάρα Μπουόνο και Μάθιου Μόνταϊν. Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στην εξαφάνιση ενός νεαρού αγοριού και την εμφάνιση ενός ψυχοκινητικού κοριτσιού, που βοηθά τους φίλους του στην αναζήτησή τους, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του αγοριού, η μητέρα του και ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης θα ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα.

Η σειρά εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1980 στη φανταστική πόλη Χόκινς της Ιντιάνα και αποτελεί φόρο τιμής στη δεκαετία του 1980 και της ποπ κουλτούρας. Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα έργα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, του Τζον Κάρπεντερ και του Στίβεν Κινγκ, μεταξύ άλλων.

Η σειρά κυκλοφόρησε στο Netflix στις 15 Ιουλίου 2016. Έλαβε θετική κριτική για τους χαρακτήρες, τον ρυθμό, την ατμόσφαιρα, ηθοποιία, μουσική, σκηνοθεσία, συγγραφή και αφιερώματα σε ταινίες του είδους της δεκαετίας του 1980. Στις 31 Αυγούστου του 2016, το Netflix ανανέωσε τη σειρά για δεύτερο κύκλο με εννέα καινούργια επεισόδια, που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2017.

Υπόθεση


Το Stranger Things βρίσκεται στη φανταστική αγροτική πόλη Hawkins της Ιντιάνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το κοντινό εθνικό εργαστήριο Hawkins φαινομενικά εκτελεί επιστημονική έρευνα για το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κρυφά πραγματοποιεί πειράματα σε παραφυσικά και υπερφυσικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν υποκείμενα ανθρώπινων τεστ. Αθέλητα, έχουν δημιουργήσει μια πύλη σε μια εναλλακτική διάσταση που ονομάζεται "Upside Down". Η επίδραση του Upside Down αρχίζει να επηρεάζει τους άγνωστους κατοίκους του Hawkins με καταστροφικούς τρόπους.


Η πρώτη εποχή ξεκινάει τον Νοέμβριο του 1983, όταν ο Will Byers απάγεται από ένα πλάσμα από το Upside Down. Η μητέρα του, η Τζόις, και ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Jim Hopper, ψάχνουν για τον Will. Ταυτόχρονα, μια νεαρή ψυχοκινητική κοπέλα που ονομάζεται Eleven διαφεύγει από το εργαστήριο και βοηθά τους φίλους του Will, τον Mike, τον Dustin και τον Lucas, στις δικές τους προσπάθειες να βρουν τον Will. Η δεύτερη σεζόν καθορίζεται ένα χρόνο αργότερα, αρχίζοντας τον Οκτώβριο του 1984. Θα είχε διασώσει, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των γεγονότων. Όταν ο Will βρεθεί ότι εξακολουθεί να επηρεάζεται από οντότητες από το Upside Down, οι φίλοι και η οικογένειά του μαθαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για το σύμπαν από το Upside Down.

Παραγωγή

Μουσική:

To πρωτότυπο soundtrack δημιουργήθηκε από τους Μάικλ Στάιν και Κάιλ Ντίξον της ηλεκτρονικής μπάντας Survive. Έκανε εκτεταμένη χρήση του αρμόνιου προς τιμήν των καλλιτεχνών και συνθετών ταινιών του 1980, συμπεριλαμβανομένων των Ζαν-Μισέλ Ζαρ, Tangerine Dream, Goblin, Τζον Κάρπεντερ, Τζόρτζιο Μόροντερ και Φάμπιο Φρίτσι.Αποσπάσματα από τους Tangerine Dream έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στη σειρά.

Soundrack:

Στις 10 Αυγούστου του 2016, η σελίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του "Stranger Things" ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο soundtrack θα είναι διαθέσιμο για ψηφιακή λήψη και μετάδοση στις 10 Αυγούστου για τον 1ο Τόμο και στις 19 Αυγούστου για τoν 2ο Τόμο.

Ακρόαση κοινού

Καθώς η Netflix δεν αποκαλύπτει τους αριθμούς τηλεθέασης συνδρομητών για οποιαδήποτε από τις αρχικές τους σειρές, η Symphony Technology Group συνέταξε δεδομένα για την εποχή με βάση τα άτομα που χρησιμοποιούν λογισμικό στα τηλέφωνά τους που μετρά την τηλεοπτική προβολή ανιχνεύοντας τον ήχο ενός προγράμματος. Σύμφωνα με τη Symphony, μέσα στις πρώτες 35 ημέρες από την απελευθέρωση, το Stranger Things κατά μέσο όρο βαθμολογούσαν περίπου 14,07 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ των ηλικιών 18-49 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το κατέστησε την τρίτη πιο παρακολουθούμενη εποχή του πρωτότυπου περιεχομένου της Netflix στις Η.Π.Α. την εποχή που βρίσκεται πίσω από την πρώτη σεζόν του Fuller House και την τέταρτη σεζόν του Orange Is the New Black. Σε μια ανάλυση του Σεπτεμβρίου του 2016, η Netflix διαπίστωσε ότι το Stranger Things "γαντζώθηκε" στους θεατές από το δεύτερο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, υποδεικνύοντας ότι το δεύτερο επεισόδιο ήταν "η πρώτη δόση που οδήγησε τουλάχιστον το 70% των θεατών που παρακολούθησαν αυτό το επεισόδιο πρώτη σεζόν μιας εκπομπής. "


Τον Αύγουστο του 2017, η εταιρεία αναλύσεων μάρκετινγκ Jumpshot καθόρισε ότι η εποχή ήταν η έβδομη πιο εμφανής σεζόν του Netflix τις πρώτες 30 ημέρες μετά την πρεμιέρα της, συγκεντρώνοντας λίγο περισσότερο από το 20% των θεατών που έλαβε τη δεύτερη σεζόν του Daredevil, βλέπετε την εποχή σύμφωνα με το Jumpshot. Το Jumpshot, το οποίο «αναλύει τα δεδομένα ροής με κλικ από μια ηλεκτρονική ομάδα με περισσότερους από 100 εκατομμύρια καταναλωτές», εξέτασε τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα των αμερικανικών μελών της εταιρείας, παράγοντας το σχετικό αριθμό θεατών των ΗΠΑ Netflix που παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ανά σεζόν.